Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701003112021 Toplu Beslenme Sistemleri-I Zorunlu 3 5 5.00

Dersin Amacı

Toplu beslenme sistemlerinde (TBS) yönetim ve organizasyon, toplu beslenmesistemlerinde insan kaynakları yönetimi,endüstriyel mutfak ve yemekhane planlama, menüplanlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularındabilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Doktor Öğretim Üyesi i Nejla Anul

Öğrenme Çıktıları

1 Toplu beslenmenin önemini kavrar, toplu beslenme yapılan kuruluşların özelliklerini, farklıkuruluşlarda beslenme hizmetlerinin yürütülmesi esaslarını kavrar
2 Yönetimin fonksiyonlarını yönetici diyetisyen olarak toplu beslenme sistemlerine adapte eder
3 Yeni yönetim yaklaşımlarını öğrenir ve kurumda stratejik yönetim yaklaşımını uygulayarak kurumunmisyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerini belirler
4 Mutfak-yemekhane planlayabilme becerisine sahip olur
5 Toplu beslenme yöneticisi olarak kuruluşa uygun araç-gereç seçimini yapar.
6 Hedef gruba yönelik menü planlar
7 Yiyeceklerin uygun satın alma ve depolama ilkelerini kavrar.
8 Toplu beslenme sistemlerinde standart yemek tarife kullanmanın önemini ve gereğini kavrar

Öğrenim Türü

Doktor Öğretim Üyesi i Nejla Anul

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Toplu beslenme ve önemi, TBS sistem tipleri/ yeni üretim sistemleri, yönetim veorganizasyon, mutfak/yemekhane planlama, TBS'de kullanılan araç gereçler, menüyönetimi ve denetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi, satın alma ve depolamateknikleri, iş güvenliği.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Toplu beslenmenin tanımı, önemi, toplu beslenme yapılankuruluşların özellikleri
2 Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon
3 Toplu beslenme sistemlerinde stratejik yönetim
4 Toplu beslenme sistemlerinde insan kaynakları yönetimi, toplubeslenme çalışanlarının organizasyonu ve görev tanımları
5 Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, endüstriyel mutfak veyemekhane planlama
6 toplu beslenme sistemlerinde endüstriyel mutfak ekipmanları
7 ara sınav
8 ara sınav
9 Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan araç-gereçler ve yeniteknolojik araçlar
10 Menü yönetim ve denetimi
11 Toplu beslenme sistemlerinde iş güvenliği
12 Yiyecekleri satın alma teknikleri, Yiyecekleri depolama ilkeleri
13 bitirme sınavı
14 bitirme sınavı

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1-Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder veStoughton, London, 1995.2- Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, PrenticeHall Englewood Cliffs, Ohio, 1995.3- Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing, Selection and Procurement ort he HospitalityIndustry, Fifth Edition , John Wiley ve Sons Inc, London, 20024- Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, KökYayıncılık, Ankara,19955-Davis, B, Lockwood, A, Pantelidis, I, Alcott, P. Food and Beverage Management,Elsevier, 2008.6- Gisslen, W. Essentials of professional cooking, 2004.7-Hemminger, Jane M. Food safety : A Guide to what you really need to know, 2000.8- Rızaoğlu, B, Hançer, M. Menü ve yönetim, 2005.9-Dağ,A.,Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler,Maliyet ve HijyenKontrolü,Ankara,200610-Maviş,F.,Endüstriyel Yiyecek Üretimi,Detay yayıncılık,200811-Tayar M,Hecer C.,Hazır Yemek sistemleri,Dora yayıncılık,Bursa,201312-Puckett,P:R:;Food Service Manuel for Health Care Institutions Fouth Edition,201313--Merdol,T.,Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar için Sağlıklı Beslenme Rehberi,2014

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınav 1 2 2
1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
8 1 8
14 2 28
Soru-Yanıt 14 2 28
2 3 6
3 3 9
14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 2 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 2 8
157