Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
701003112021 | Toplu Beslenme Sistemleri-I | Zorunlu | 3 | 5 | 5.00 |
Toplu beslenme sistemlerinde (TBS) yönetim ve organizasyon, toplu beslenmesistemlerinde insan kaynakları yönetimi,endüstriyel mutfak ve yemekhane planlama, menüplanlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularındabilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Doktor Öğretim Üyesi i Nejla Anul
1 | Toplu beslenmenin önemini kavrar, toplu beslenme yapılan kuruluşların özelliklerini, farklıkuruluşlarda beslenme hizmetlerinin yürütülmesi esaslarını kavrar |
2 | Yönetimin fonksiyonlarını yönetici diyetisyen olarak toplu beslenme sistemlerine adapte eder |
3 | Yeni yönetim yaklaşımlarını öğrenir ve kurumda stratejik yönetim yaklaşımını uygulayarak kurumunmisyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerini belirler |
4 | Mutfak-yemekhane planlayabilme becerisine sahip olur |
5 | Toplu beslenme yöneticisi olarak kuruluşa uygun araç-gereç seçimini yapar. |
6 | Hedef gruba yönelik menü planlar |
7 | Yiyeceklerin uygun satın alma ve depolama ilkelerini kavrar. |
8 | Toplu beslenme sistemlerinde standart yemek tarife kullanmanın önemini ve gereğini kavrar |
Doktor Öğretim Üyesi i Nejla Anul
Yok
Toplu beslenme ve önemi, TBS sistem tipleri/ yeni üretim sistemleri, yönetim veorganizasyon, mutfak/yemekhane planlama, TBS'de kullanılan araç gereçler, menüyönetimi ve denetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi, satın alma ve depolamateknikleri, iş güvenliği.
1 | Toplu beslenmenin tanımı, önemi, toplu beslenme yapılankuruluşların özellikleri |
2 | Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon |
3 | Toplu beslenme sistemlerinde stratejik yönetim |
4 | Toplu beslenme sistemlerinde insan kaynakları yönetimi, toplubeslenme çalışanlarının organizasyonu ve görev tanımları |
5 | Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, endüstriyel mutfak veyemekhane planlama |
6 | toplu beslenme sistemlerinde endüstriyel mutfak ekipmanları |
7 | ara sınav |
8 | ara sınav |
9 | Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan araç-gereçler ve yeniteknolojik araçlar |
10 | Menü yönetim ve denetimi |
11 | Toplu beslenme sistemlerinde iş güvenliği |
12 | Yiyecekleri satın alma teknikleri, Yiyecekleri depolama ilkeleri |
13 | bitirme sınavı |
14 | bitirme sınavı |
1-Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder veStoughton, London, 1995.2- Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, PrenticeHall Englewood Cliffs, Ohio, 1995.3- Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing, Selection and Procurement ort he HospitalityIndustry, Fifth Edition , John Wiley ve Sons Inc, London, 20024- Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, KökYayıncılık, Ankara,19955-Davis, B, Lockwood, A, Pantelidis, I, Alcott, P. Food and Beverage Management,Elsevier, 2008.6- Gisslen, W. Essentials of professional cooking, 2004.7-Hemminger, Jane M. Food safety : A Guide to what you really need to know, 2000.8- Rızaoğlu, B, Hançer, M. Menü ve yönetim, 2005.9-Dağ,A.,Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler,Maliyet ve HijyenKontrolü,Ankara,200610-Maviş,F.,Endüstriyel Yiyecek Üretimi,Detay yayıncılık,200811-Tayar M,Hecer C.,Hazır Yemek sistemleri,Dora yayıncılık,Bursa,201312-Puckett,P:R:;Food Service Manuel for Health Care Institutions Fouth Edition,201313--Merdol,T.,Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar için Sağlıklı Beslenme Rehberi,2014
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınav | 1 | 2 | 2 |
1 | 2 | 2 | |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
8 | 1 | 8 | |
14 | 2 | 28 | |
Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 |
2 | 3 | 6 | |
3 | 3 | 9 | |
14 | 1 | 14 | |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 2 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 2 | 8 |
157 |