Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
701003572019 | Beslenme Destek Yöntemleri | Seçmeli | 3 | 5 | 2.00 |
enteral - parenteral beslenme ilkeleri, hastalıklarda uygulanması, kullanılan ürünler, bileşimleri vebeslenme durumunun değerlendirilmesi hakkında bilgilendirmektir.
Dr Öğr Üyesi Tuba Kayan Tapan
1 | Ağız yolu ile yeterli beslenemeyen hastaların enteral yolla beslenme prensiplerini öğrenir. |
2 | Enteral beslenen hastaların enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir. |
3 | Çeşitli hastalıklarda enteral-parenteral beslenme rehberlerinin nasıl uygulanacağını öğrenir. |
4 | Gastrointestinel sistem çalışmayan hastalarda parenteral yolla beslenme prensiplerini öğrenir |
5 | Parenteral yolla beslenen hastaların, enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir. |
Dr Öğr Üyesi Tuba Kayan Tapan
Yok
Yok
Beslenme durumunun değerlendirilmesi, enteral-parenteral beslenme ilkeleri, endikasyonlar, ürünler ve özellikleri, enerji besin öğesi gereksinimlerinin hesaplanması, vaka çözümlerini kapsamaktadır.
1 | Enteral-parenteral beslenme tanımı,genel ilkeler,endikasyonları ve komplikasyonları |
2 | Malnutrisyonda ve perioperatif dönemde beslenme desteği |
3 | Kritik hastalar,sepsis ve travmada nutrisyon desteği |
4 | Kritik hastalar,sepsis ve travmada nutrisyon desteği |
5 | Karaciğer hastalığında nutrisyon desteği |
6 | Renal hastalıklarda nutrisyon desteği,Akut ve kronik pankreatit hastalarında nutrisyon desteği |
7 | Gastrointestinal fistüllerde ve kısa barsak sendromunda nutrisyon desteği |
8 | ARA SINAV |
9 | ARA SINAV |
10 | Diyabetik hastalarda nutrisyon desteği |
11 | Yanık hastalarda nutrisyon desteği |
12 | Kanserde nutrisyonel destek |
13 | Nörolojik hastalarda nutrisyon desteği |
14 | Kalp ve akciğer hastalıklarında nutriyon desteği |
15 | Final Sınavı |
16 | Final Sınavı |
Klinik nutrisyon: temel kavramlar. Simon P. Allison - Peter Fürst - Remy Meier - Marek Pertkiewicz - PeterSoeters. Çeviri: Korfalı G.,2006.Nütrisyon ve gastrointestinal hastalık. Mark H. DeLegge. Çeviri Editörü: Koray Topgül, Zafer Malazgirt . Nobeltıp kitabevi, İstanbul, 2011.Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Skipper A., Jones ve Bartlett Publishers, 3rd edition,2011.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Türkçe
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınav | 1 | 1 | 1 |
6 | 1 | 6 | |
12 | 1 | 12 | |
Soru-Yanıt | 12 | 1 | 12 |
12 | 1 | 12 | |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
60 |