Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701003572019 Beslenme Destek Yöntemleri Seçmeli 3 5 2.00

Dersin Amacı

enteral - parenteral beslenme ilkeleri, hastalıklarda uygulanması, kullanılan ürünler, bileşimleri vebeslenme durumunun değerlendirilmesi hakkında bilgilendirmektir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr Öğr Üyesi Tuba Kayan Tapan

Öğrenme Çıktıları

1 Ağız yolu ile yeterli beslenemeyen hastaların enteral yolla beslenme prensiplerini öğrenir.
2 Enteral beslenen hastaların enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir.
3 Çeşitli hastalıklarda enteral-parenteral beslenme rehberlerinin nasıl uygulanacağını öğrenir.
4 Gastrointestinel sistem çalışmayan hastalarda parenteral yolla beslenme prensiplerini öğrenir
5 Parenteral yolla beslenen hastaların, enerji, protein ve besin öğelerini hesaplamayı öğrenir.

Öğrenim Türü

Dr Öğr Üyesi Tuba Kayan Tapan

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Beslenme durumunun değerlendirilmesi, enteral-parenteral beslenme ilkeleri, endikasyonlar, ürünler ve özellikleri, enerji besin öğesi gereksinimlerinin hesaplanması, vaka çözümlerini kapsamaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Enteral-parenteral beslenme tanımı,genel ilkeler,endikasyonları ve komplikasyonları
2 Malnutrisyonda ve perioperatif dönemde beslenme desteği
3 Kritik hastalar,sepsis ve travmada nutrisyon desteği
4 Kritik hastalar,sepsis ve travmada nutrisyon desteği
5 Karaciğer hastalığında nutrisyon desteği
6 Renal hastalıklarda nutrisyon desteği,Akut ve kronik pankreatit hastalarında nutrisyon desteği
7 Gastrointestinal fistüllerde ve kısa barsak sendromunda nutrisyon desteği
8 ARA SINAV
9 ARA SINAV
10 Diyabetik hastalarda nutrisyon desteği
11 Yanık hastalarda nutrisyon desteği
12 Kanserde nutrisyonel destek
13 Nörolojik hastalarda nutrisyon desteği
14 Kalp ve akciğer hastalıklarında nutriyon desteği
15 Final Sınavı
16 Final Sınavı

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Klinik nutrisyon: temel kavramlar. Simon P. Allison - Peter Fürst - Remy Meier - Marek Pertkiewicz - PeterSoeters. Çeviri: Korfalı G.,2006.Nütrisyon ve gastrointestinal hastalık. Mark H. DeLegge. Çeviri Editörü: Koray Topgül, Zafer Malazgirt . Nobeltıp kitabevi, İstanbul, 2011.Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Skipper A., Jones ve Bartlett Publishers, 3rd edition,2011.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
6 1 6
12 1 12
Soru-Yanıt 12 1 12
12 1 12
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 1 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 1 10
60