Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701003072019 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları-I Zorunlu 3 5 5.00

Dersin Amacı

Çeşitli hastalıkların oluşmasında beslenmenin rolünü ve hastalıklara uygun diyet planlama hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr Öğretim Üyesi Tuba Kayan Tapan

Öğrenme Çıktıları

1 Hastalıkların tanımını, etiyolojisini bilir, klinik bulgularını ve komplikasyonlarını açıklar.
2 Beslenme ve hastalık ilişkisini anlar, açıklar ve yorumlar.
3 Beslenmenin hastalık gelişimi ve oluşumu üzerine olan etkilerini bilir, hastalıklardan korunma için kazandığı bilgileri kullanarak bireylere ve topluma beslenme danışmanlığı yapar, ulusal beslenme politikaları geliştirebilir.
4 Hastalıkların besin metabolizması ve beslenme durumu üzerine olan etkilerini bilir.
5 Tıbbi Beslenme Tedavisi ilkelerini bilir, araştırma yapar, kanıta dayalı bilgileri kullanarak bireyin yaşam kalitesini, beslenme durumunu, hastalığın seyrini iyileştirmek ve oluşan komplikasyonları önlemek/en aza indirmek amacıyla hastalığa ve bireye özgü Tıbbi Beslenme Tedavisini düzenler ve uygular.
6 Hasta ve bireylerin sağlığını geliştirmek amacıyla kazandığı teorik bilgiyi, mantıklı ve uygun pratik öneriler haline getirerek planladığı Tıbbi Beslenme Tedavisinin uygulanmasını sağlar.
7 Hasta ve bireylerin sağlığını geliştirmek amacıyla planladığı Tıbbi Beslenme Tedavisinin eğitimini verir.

Öğrenim Türü

Dr Öğretim Üyesi Tuba Kayan Tapan

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Obezite ve ağırlık yönetimi, Diabetes Mellitus, koroner kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve hipertansiyon hastalıklarının tanımı, nedenleri, komplikasyonları ve tıbbi beslenme tedavileri öğretilecektir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisine Giriş
2 Diyet Planlama İlkeleri, Standart Hastane Diyetleri, Modifiye Diyetler ve Besin Değişim Listeleri
3 Obezite ve Ağırlık Yönetimi
4 Obezite ve Ağırlık Yönetimi
5 Enerji Dengesizliği Problemlerinde Tıbbi Beslenme Tedavisi I
6 Enerji Dengesizliği Problemlerinde Tıbbi Beslenme Tedavisi II
7 Hipertansiyonda Tıbbi Beslenme Tedavisi
8 Ara Sınav
9 Ara Sınav
10 Diabetes Mellitus'ta Tıbbi Beslenme Tedavisi
11 Glisemik İndeks, Glisemik Yük, İnsülinemik İndeks ve Karbonhidrat Sayımı
12 Kardiyovasküler Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi I
13 Kardiyovasküler Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi II
14 Enfeksiyon Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi
15 Bitirme Sınavı
16 Bitirme Sınavı
17

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Baysal, A ve ark.2011.Diyet El Kitabı,Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Baysal, A., Baş, M (Ed). Yetişkinlerde Ağırlık Yönetimi, Ekspress Baskı A.Ş., İstanbul. Modern Nutrition in Health and Disease by Shils, 2013 Mahan, L.K., Arlin, M.T.,2017. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 14th ed, W.B.. Saunders Company, USA.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
Derse Katılım 14 5 70
8 1 8
10 1 10
Soru-Yanıt 12 1 12
12 2 24
Bireysel Çalışma 10 2 20
6 1 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 1 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 1 5
161