Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
701002152019 | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması | Seçmeli | 2 | 3 | 3.00 |
Bireyin ve toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntem ve teknikler irdelenmesi ve bu alanda toplu ve bireysel uygulamalar ile yeterli beceri kazandırılması.
Öğr. Gör. Şahin Yeşildağ
1 | Birey ve grupların besin tüketimlerini saptayarak beslenme durumlarını değerlendirebilir. |
2 | Beslenme durumunu saptamak amacıyla; antropometrik, biyofizik ve biyokimyasal yöntemleri bilir, uygular ve yorumlar |
3 | Beslenme durumunu saptanmasıyla ilgili gelişmeleri takip eder, yorumlar ve araştırma yapar |
4 | Çeşitli grupların beslenme durumunu saptamak için araştırma planlar, uygular ve araştırmayı rapor haline getirir |
5 | Birey ve grupların besin tüketimlerini saptayarak gereksinmelerini bireysel farklılıklara göre değerlendirir |
Öğr. Gör. Şahin Yeşildağ
Yok
Yok
Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan klinik, antropometrik, biyokimyasal, biyofizik yöntemler, besin tüketim araştırmaları yöntemleri, beslenme sorunlarının nedenlerinin belirlenmesinde ekolojik etmenlerin incelenmesi.
1 | DERS HAKKINDA GENEL BİLGİ VE MESLEKİ OLARAK İRDELENMESİ |
2 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA KLİNİK YÖNTEMLER-I |
3 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA KLİNİK YÖNTEMLER-II |
4 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA ANTROPOMETRİK YÖNTEMLER-I |
5 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA ANTROPOMETRİK YÖNTEMLER-II |
6 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA ANTROPOMETRİK YÖNTEMLER-III |
7 | ARA SINAV |
8 | ARA SINAV |
9 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA BİYOKİMYASAL YÖNTEMLER-I |
10 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA BİYOKİMYASAL YÖNTEMLER-II |
11 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA BİYOKİMYASAL YÖNTEMLER-III |
12 | BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA BİYOFİZİK YÖNTEMLER |
13 | BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI I |
14 | BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI II, EKOLOJİK FAKTÖRLER |
15 | BİTİRME SINAVI |
16 | BİTİRME SINAVI |
1-Tuğrul Erbaydar “Protein Enerji Malnutrisyonunun Mediko-Sosyal Değerlendirmesi” İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri nstitüsü Doktora Tezi. 19962-Bertan, M. Ve Enünlü,T. (Çeviri). Bölge Sağlık Yönetiminde Epidemiyoloji El Kitabı. H.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim dalı Yayınları, Ankara,1990. 3-Tezcan S. Epidemiyoloji, Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi. Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı 92/1, 19924- Pekcan G. Beslenme Durumunun Saptanması. Eds: Buzgan T, Kesici C, Çelikcan E, Soylu M. In: Beslenme Bilgi Serisi. T.C. Sağlık BakanlığıTemelSağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 732. Ankara. Klasmat Matbaacılık, 2008, p. 213-49. 5- Robert Lee, David Nieman - Nutritional Assessment (2012, McGraw-Hill Education)6- Jacqueline Morris - Dietitian's Guide to Assessment and Documentation (2010)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Türkçe
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınav | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
3 | 6 | 18 | |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 |
84 |