Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701002152019 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Seçmeli 2 3 3.00

Dersin Amacı

Bireyin ve toplumun beslenme durumunun saptanmasında kullanılan yöntem ve teknikler irdelenmesi ve bu alanda toplu ve bireysel uygulamalar ile yeterli beceri kazandırılması.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Şahin Yeşildağ

Öğrenme Çıktıları

1 Birey ve grupların besin tüketimlerini saptayarak beslenme durumlarını değerlendirebilir.
2 Beslenme durumunu saptamak amacıyla; antropometrik, biyofizik ve biyokimyasal yöntemleri bilir, uygular ve yorumlar
3 Beslenme durumunu saptanmasıyla ilgili gelişmeleri takip eder, yorumlar ve araştırma yapar
4 Çeşitli grupların beslenme durumunu saptamak için araştırma planlar, uygular ve araştırmayı rapor haline getirir
5 Birey ve grupların besin tüketimlerini saptayarak gereksinmelerini bireysel farklılıklara göre değerlendirir

Öğrenim Türü

Öğr. Gör. Şahin Yeşildağ

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan klinik, antropometrik, biyokimyasal, biyofizik yöntemler, besin tüketim araştırmaları yöntemleri, beslenme sorunlarının nedenlerinin belirlenmesinde ekolojik etmenlerin incelenmesi.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 DERS HAKKINDA GENEL BİLGİ VE MESLEKİ OLARAK İRDELENMESİ
2 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA KLİNİK YÖNTEMLER-I
3 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA KLİNİK YÖNTEMLER-II
4 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA ANTROPOMETRİK YÖNTEMLER-I
5 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA ANTROPOMETRİK YÖNTEMLER-II
6 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA ANTROPOMETRİK YÖNTEMLER-III
7 ARA SINAV
8 ARA SINAV
9 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA BİYOKİMYASAL YÖNTEMLER-I
10 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA BİYOKİMYASAL YÖNTEMLER-II
11 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA BİYOKİMYASAL YÖNTEMLER-III
12 BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASINDA BİYOFİZİK YÖNTEMLER
13 BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI I
14 BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI II, EKOLOJİK FAKTÖRLER
15 BİTİRME SINAVI
16 BİTİRME SINAVI

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1-Tuğrul Erbaydar “Protein Enerji Malnutrisyonunun Mediko-Sosyal Değerlendirmesi” İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri nstitüsü Doktora Tezi. 19962-Bertan, M. Ve Enünlü,T. (Çeviri). Bölge Sağlık Yönetiminde Epidemiyoloji El Kitabı. H.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim dalı Yayınları, Ankara,1990. 3-Tezcan S. Epidemiyoloji, Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi. Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı 92/1, 19924- Pekcan G. Beslenme Durumunun Saptanması. Eds: Buzgan T, Kesici C, Çelikcan E, Soylu M. In: Beslenme Bilgi Serisi. T.C. Sağlık BakanlığıTemelSağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 732. Ankara. Klasmat Matbaacılık, 2008, p. 213-49. 5- Robert Lee, David Nieman - Nutritional Assessment (2012, McGraw-Hill Education)6- Jacqueline Morris - Dietitian's Guide to Assessment and Documentation (2010)

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
3 6 18
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 3 18
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 3 18
84