Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701002162018 Besin Teknolojisi Zorunlu 2 4 3.00

Dersin Amacı

Gıdaların üretilmesi, işlenmesi, korunması ve saklanması ile tüketime hazır hale getirilmesi için uygulanan teknolojik ve geleneksel uygulamaların sunulduğu bu ders kapsamında endüstriyel mikrobiyoloji, biyoteknoloji dahil olmak üzere teknolojik yakın zaman uygulamaları tüm yönleri ile verilmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof.Dr. Adnan AYDIN

Öğrenme Çıktıları

1 Gıda üretim teknolojilerinin prensiplerini karşılaştırır ve tartışır.
2 Et ve et ürünlerinin, su ürünlerinin özelliklerini, üretimlerini ve saklanmalarını bilir.
3 Süt ve süt ürünlerinin teknolojik üretimlerini ve korunma, saklanma yollarını bilir.
4 Sebze ve meyvaların taze ve konserve olarak üretim, saklanma ve korunmalarını bilir.
5 Temel gıda maddelerinin korunması ve depolanması ile ilgili prensipleri bilir.

Öğrenim Türü

Prof.Dr. Adnan AYDIN

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

İçme ve kullanma sularının sağlık için önemi ve korunması ve arıtılması, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, su ürünleri, sebze ve meyvalar, sıvı ve katı yağlar, margarinler, tahıl, unlu mamüller, bal, nişasta gibi doğal karbohidratlar gibi gıda hammaddelerinin işlenmesi ve korunması ile saklanmaları ve tüketime sunulmaları.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Su bileşenleri, içme ve kullanma sularının özellikleri, suyun, sertliği, asidliği, oksijen içeriği
2 Karbon disoksid çözünürlüğü, suyun arıtılması, dezenfeksiyonu, yumuşatılması, bakteriyolojik konular
3 Süt özellikelri, süt şekeri, süt yağı, süt proteinleri, mineralleri, gazları, enzimleri, vitaminleri, süt türleri, hatalı sütler,
4 Sütün işlenmesi, pastörizasyonu, sterilizasyonu, süt ürünleri, süt tozu, yoğurt, tereyağı vb
5 Margarinler, peynirler, peyniraltı suyu, üretimler ve kullanımlar
6 Lipidler, genel, hayvansal ve bitkisel yağlar (susam, ayçiçeği, zeytin, mısır vb) özellikleri
7 Ara Sınav Haftası
8 Ara Sınav Haftası
9 Yemeklik yağ eldesi, yağların rafinasyonu, türler ve kalite, yağların bozunması
10 Karbohidratlar, nişasta kimyası ve teknolojisi, şeker teknolojisi, mısır şurubu, inülin,
11 Tahıllar, un ve unlu mamüller üretim ve teknolojisi, makarna vb
12 Sebze ve meyvalar, üretim ve koruma ile saklama yöntemleri
13 Et ve et ürünleri üretim , koruma ve saklama yöntemleri
14 Su ürünleri, üretim, saklama ve koruma yöntemleri, yumurtalar
15 Bitirme Sınavı Haftası
16 Bitirme Sınavı Haftası

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Adnan AYDIN Ders NotlarıProf. Dr. Halit Keskin, Besin Kimyası, İÜ yayınları No. 72(1987)Sıdıka Buduk, Gıda Teknolojisi 7nci Baskı, Detay Anatolia Akademik Yayıncılık (2013) Ankara.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 2 2
Derse Katılım 12 2 24
Bireysel Çalışma 10 2 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 1 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 8 4 32
83