Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
701002162018 | Besin Teknolojisi | Zorunlu | 2 | 4 | 3.00 |
Gıdaların üretilmesi, işlenmesi, korunması ve saklanması ile tüketime hazır hale getirilmesi için uygulanan teknolojik ve geleneksel uygulamaların sunulduğu bu ders kapsamında endüstriyel mikrobiyoloji, biyoteknoloji dahil olmak üzere teknolojik yakın zaman uygulamaları tüm yönleri ile verilmektedir.
Prof.Dr. Adnan AYDIN
1 | Gıda üretim teknolojilerinin prensiplerini karşılaştırır ve tartışır. |
2 | Et ve et ürünlerinin, su ürünlerinin özelliklerini, üretimlerini ve saklanmalarını bilir. |
3 | Süt ve süt ürünlerinin teknolojik üretimlerini ve korunma, saklanma yollarını bilir. |
4 | Sebze ve meyvaların taze ve konserve olarak üretim, saklanma ve korunmalarını bilir. |
5 | Temel gıda maddelerinin korunması ve depolanması ile ilgili prensipleri bilir. |
Prof.Dr. Adnan AYDIN
Yok
Yok
İçme ve kullanma sularının sağlık için önemi ve korunması ve arıtılması, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, su ürünleri, sebze ve meyvalar, sıvı ve katı yağlar, margarinler, tahıl, unlu mamüller, bal, nişasta gibi doğal karbohidratlar gibi gıda hammaddelerinin işlenmesi ve korunması ile saklanmaları ve tüketime sunulmaları.
1 | Su bileşenleri, içme ve kullanma sularının özellikleri, suyun, sertliği, asidliği, oksijen içeriği |
2 | Karbon disoksid çözünürlüğü, suyun arıtılması, dezenfeksiyonu, yumuşatılması, bakteriyolojik konular |
3 | Süt özellikelri, süt şekeri, süt yağı, süt proteinleri, mineralleri, gazları, enzimleri, vitaminleri, süt türleri, hatalı sütler, |
4 | Sütün işlenmesi, pastörizasyonu, sterilizasyonu, süt ürünleri, süt tozu, yoğurt, tereyağı vb |
5 | Margarinler, peynirler, peyniraltı suyu, üretimler ve kullanımlar |
6 | Lipidler, genel, hayvansal ve bitkisel yağlar (susam, ayçiçeği, zeytin, mısır vb) özellikleri |
7 | Ara Sınav Haftası |
8 | Ara Sınav Haftası |
9 | Yemeklik yağ eldesi, yağların rafinasyonu, türler ve kalite, yağların bozunması |
10 | Karbohidratlar, nişasta kimyası ve teknolojisi, şeker teknolojisi, mısır şurubu, inülin, |
11 | Tahıllar, un ve unlu mamüller üretim ve teknolojisi, makarna vb |
12 | Sebze ve meyvalar, üretim ve koruma ile saklama yöntemleri |
13 | Et ve et ürünleri üretim , koruma ve saklama yöntemleri |
14 | Su ürünleri, üretim, saklama ve koruma yöntemleri, yumurtalar |
15 | Bitirme Sınavı Haftası |
16 | Bitirme Sınavı Haftası |
Prof. Dr. Adnan AYDIN Ders NotlarıProf. Dr. Halit Keskin, Besin Kimyası, İÜ yayınları No. 72(1987)Sıdıka Buduk, Gıda Teknolojisi 7nci Baskı, Detay Anatolia Akademik Yayıncılık (2013) Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Türkçe
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınav | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 12 | 2 | 24 |
Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 1 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 4 | 32 |
83 |