Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701002062018 Besin Kimyası Analizleri-II Zorunlu 2 4 2.00

Dersin Amacı

Besinler ile ilgili temel bilgileri edinmekte olan öğrencilerin besinlerin temel analiz yöntemlerinden bazılarını uygulamalarını yaptırarak besinlerin özelliklerine daha bilinçli yaklaşmalarını sağlamaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Adnan AYDIN

Öğrenme Çıktıları

1 Besinlerle ilgili analiz yöntemlerini tartışır.
2 Besinlerin temel analiz yöntemlerini uygular.
3 Besinlerin analiz sonuçlarını irdeler.
4 Analiz sonuçları ile besin kalitesini tartışır.
5 Analiz sonuçları ile Yönetmelik sınırlamalarını tartışır.

Öğrenim Türü

Prof. Dr. Adnan AYDIN

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Besin Kimyası Analizleri I

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Başlıca gıda gruplarını oluşturan yağlar, karbohidratlar, su, proteinler, mineral maddeler, besin katkı maddeleri gibi özellikli maddelerinin analizini yapacak öğrencilere laboratuar kurallarını ve işleyişini öğretmek ve analiz kuralları ile, analiz yaklaşımlarını ve değerlendirmelerini göstermektir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1
2
3
4
5
6
7 ARA SINAV
8 ARASINAV
9
10
11
12
13
14
15 BİTİRME SINAVI
16 BİTİRME SINAVI

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Kimyası ve Analizleri, Adnan AYDIN, Çağlayan, 2020Besin Kimyası ve Analizleri Ders Notları, Prof. Dr. Adnan Aydın, İstanbul Bilim Üniversitesi (2013)Besin Kimyası, Halit Keskin, İstanbul Üniv. Yayın No.: 3450, Mühendislik Fakültesi Yayın No.: 72 (1987)Gıda Kimyası, Mustafa Tayar, Recep Çıbık, Dora Basım Yayın 2nci Baskı (2011)Temel Gıda Analizleri, Vildan Uylaşer, Fikri Başoğlu, Dora Basım Yayın, 1nci Baskı (2011)Principles of Food Chemistry, (Food Science Text Series) John M.De Man, Springer Science 3rd Ed.,(1999)Food Process Engineering and Technology, John M. De Man Academic Press, Elsevier, London and New York 1st Ed.,(2009)Analytical Chemistry of Foods, Ceinwyn S. James, Springer (2012)Physical Chemistry of Foods Peter Walstra, Marcel Dekker.Inc.,New York (2003)Food Analysis Dieter W.Gruenwedel, John R. Whitaker, Dekker (1984)Extraction of Organic Analytes From Foods, A Manual of Methods, Ron Self, Royal Society of Chemistry (2005)

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
12 2 24
Bireysel Çalışma 10 1 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 1 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 8 2 16
58