Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
701002532018 | Gıda Katkı Maddeleri | Seçmeli | 2 | 3 | 2.00 |
Gıda Katkı maddelerinin kullanılma amaçlarını, sınıflandırılmalarını ve kullanımları teorik ve pratik yaklaşımlarla anlatmaktır.
Prof. Dr. Adnan AYDIN
1 | Gıda katkı maddelerini sınıflandırır ve gıdalar için uygun katkıları seçer. |
2 | Gıdalardaki antioksidanların fonksiyonlarını ve gıdalarda kullanılan antioksidan katkıları bilir. |
3 | Gıdaları korumak amacıyla katılan koruyucuların önemini ve bileşimlerini bilir. |
4 | Gıda katkılarının halk sağlığı üzerine yan etkilerini bilir ve bu etkileri enaza indirme yollarını bilir. |
5 | Çok kullanılan gıda katkı maddelerinin analizlerini bilir. |
Prof. Dr. Adnan AYDIN
Yok
-
Gıda Katkı maddelerinin kullanılma amaçlarını, sınıflandırılmalarını ve kullanımları sırasında dikkat edilmesi gereken hususları, sağlık üzerine asıl ve yan etkilerini ve uluslararası standardlara göre seçimleri verilmektedir.
1 | Gıda katkı maddelerinin kullanılma amaçları ile sınıflandırılmaları, genel bilgiler. |
2 | Gıda katkı maddelerinin kullanımında toksikolojik yaklaşımlar |
3 | Emülgatörler, sınıflandırılmaları, emülgatör türünün seçilmesi, kimyasal bileşimleri |
4 | Gıdalarda oksidasyon, oksidasyon ürünleri, koruyucular (antioksidanlar), özellileri, sınıflandırılmaları |
5 | Antimikrobiyal maddeler (koruyucular) özellikleri, sınıflandırılmaları, kullanım yerleri ve şekilleri. |
6 | Antioksidan sinerjistleri, emülgatörler ve stabilizatörlerin katkısı, taşıyıcılar, özellikleri ve kullanma prensipleri. |
7 | ARA SINAV HAFTASI |
8 | ARA SINAV HAFTASI |
9 | Jelleştiriciler ve kıvam arttırıcılar, özellikleri ve sınıflandırılmaları |
10 | Jelleştiriciler ve kıvam arttırıcılar, özellikleri ve sınıflandırılmaları ve kullanımları-II |
11 | Asidlik düzenleyiciler, köpürtme maddeleri, köpürme önleyiciler, özellikleri ve kullanımları. |
12 | Hacım arttırıcılar, kabartma maddeleri, topaklanmayı önleyiciler, özellikleri ve kullanımları |
13 | Gıda katkılarının yan etkileri, değerlendirlmeleri |
14 | Gıda katkılarının analizleri, irdelemeler |
Gıda Katkı maddeleri, Ders Notları, Prof. Dr. Adnan AYDIN, 2017Besin Kimyası, Prof. Dr. Halit KeESKİN, İÜ Yayın No: 3450, Müh. Fak. No: 72, 1987.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınav | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 12 | 2 | 24 |
2 | 2 | 4 | |
1 | 2 | 2 | |
Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
58 |