Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701002532018 Gıda Katkı Maddeleri Seçmeli 2 3 2.00

Dersin Amacı

Gıda Katkı maddelerinin kullanılma amaçlarını, sınıflandırılmalarını ve kullanımları teorik ve pratik yaklaşımlarla anlatmaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Adnan AYDIN

Öğrenme Çıktıları

1 Gıda katkı maddelerini sınıflandırır ve gıdalar için uygun katkıları seçer.
2 Gıdalardaki antioksidanların fonksiyonlarını ve gıdalarda kullanılan antioksidan katkıları bilir.
3 Gıdaları korumak amacıyla katılan koruyucuların önemini ve bileşimlerini bilir.
4 Gıda katkılarının halk sağlığı üzerine yan etkilerini bilir ve bu etkileri enaza indirme yollarını bilir.
5 Çok kullanılan gıda katkı maddelerinin analizlerini bilir.

Öğrenim Türü

Prof. Dr. Adnan AYDIN

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

-

Dersin İçeriği

Gıda Katkı maddelerinin kullanılma amaçlarını, sınıflandırılmalarını ve kullanımları sırasında dikkat edilmesi gereken hususları, sağlık üzerine asıl ve yan etkilerini ve uluslararası standardlara göre seçimleri verilmektedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Gıda katkı maddelerinin kullanılma amaçları ile sınıflandırılmaları, genel bilgiler.
2 Gıda katkı maddelerinin kullanımında toksikolojik yaklaşımlar
3 Emülgatörler, sınıflandırılmaları, emülgatör türünün seçilmesi, kimyasal bileşimleri
4 Gıdalarda oksidasyon, oksidasyon ürünleri, koruyucular (antioksidanlar), özellileri, sınıflandırılmaları
5 Antimikrobiyal maddeler (koruyucular) özellikleri, sınıflandırılmaları, kullanım yerleri ve şekilleri.
6 Antioksidan sinerjistleri, emülgatörler ve stabilizatörlerin katkısı, taşıyıcılar, özellikleri ve kullanma prensipleri.
7 ARA SINAV HAFTASI
8 ARA SINAV HAFTASI
9 Jelleştiriciler ve kıvam arttırıcılar, özellikleri ve sınıflandırılmaları
10 Jelleştiriciler ve kıvam arttırıcılar, özellikleri ve sınıflandırılmaları ve kullanımları-II
11 Asidlik düzenleyiciler, köpürtme maddeleri, köpürme önleyiciler, özellikleri ve kullanımları.
12 Hacım arttırıcılar, kabartma maddeleri, topaklanmayı önleyiciler, özellikleri ve kullanımları
13 Gıda katkılarının yan etkileri, değerlendirlmeleri
14 Gıda katkılarının analizleri, irdelemeler

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Katkı maddeleri, Ders Notları, Prof. Dr. Adnan AYDIN, 2017Besin Kimyası, Prof. Dr. Halit KeESKİN, İÜ Yayın No: 3450, Müh. Fak. No: 72, 1987.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
Derse Katılım 12 2 24
2 2 4
1 2 2
Bireysel Çalışma 10 1 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 4 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 2 12
58