Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701002112018 Besin Kimyası Analizleri-I Seçmeli 2 3 2.00

Dersin Amacı

Laboratuar organizasyonu ve laboratuar çalışmalarında dikkat edilecek hususların ve gıda maddelerinin analizlerine ait temel bilgilerin verilmesi; analizlerde yaygın kullanılan reaktiflerin hazırlanması ve standardizasyonu; analizlerde dikkat edilecek hususlar ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ile sonuçların halk sağlığı ve Yönetmelikleri açısından irdelenmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Adnan AYDIN

Öğrenme Çıktıları

1 Gıda analizlerinin yapıldığı laboratuarların düzenini, yapısını ve çalışma kurallarını bilir.
2 Gıda maddelerinin temel elemanlarının (yağ, karbohidrat, su, protein vb) temel analizlerini bilir.
3 Gıdalarla ilgili makro/yarı mikro nicel ve nitel analizlerin temel yöntemlerini bilir ve uygular.
4 Gıda maddelerinin analiz sonuçlarını hesaplar.
5 Gıda maddelerinin analiz sonuçlarını halk sağlığı kurallarına ve Yönetmeliklere göre irdeler.

Öğrenim Türü

Prof. Dr. Adnan AYDIN

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

-

Dersin İçeriği

Laboratuarda çalışma kuralları, besin analizlerinin gerekliliği, temel analiz bilgileri, madde konsantrasyonlarının belirtilmesi, mol-g, formül-g, eşedeğer-gram, kalitatif ve kantitatif analiz kavramları, yüzde kavramı, molar çözelti, normal çözelti, çözeltilerin eşdeğerliği, labboratuarda çok kullanılan reaktiflerin hazırlanması ve ayarlanması, faktör kavramı, reaktiflerin davranışlarının denemelerle gösterilmesi, Hesaplamalar ve tartışma.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Laboratuar genel bilgileri: laboratuarda emniyet. Laboratuar malzemelerinin tanıtımı. Tartma, Çözme
2 Baz çözeltisinin hazırlanması
3 Asid çözeltisinin hazırlanması ve ayarlanması
4 Asid çözeltisinin ayarlanması, hesaplamalar
5 Baz çözeltisinin ayarlanması, hesaplamalar.
6 Redoks titrasyonları için tiyosulfat çözeltisinin hazırlanması.
7 ARA SINAV HAFTASI
8 ARA SINAV HAFTASI
9 Tiyosulfat çözeltisinin ayarlanması.
10 Manganometri-Permanganat çözeltisinin hazırlanması.
11 Permanganat çözeltisinin ayarlanması
12 Complexometric titrations- EDTA, Ca(II), Mg(II) çözeltilerinin hazırlanması.
13 Kompleksometrik titrasyonlar. EDTA çözeltilerinin ayarlanması. a) Ca(II) 'e karşı; b) Mg(II)'e karşı.
14 Ca(II)/Mg(II) yanyana tayini
15 BİTİRME SINAVI HAFTASI
16 BİTİRME SINAVI HAFTASI

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Kimyası ve Analizleri Laboratuar Kitabı I, Prof. Dr. Adnan AYDIN, Çağlayan, 2020Besin Kimyası, halit Keskin, İst.Ü. yayuın No: 3450, Müh.Fak. yayın No: 72 (1987)Temel Gıda Analizleri, Vildan Uylaşer, Fikri Başoğlu, Dora Basım Yayın, 1st Ed. (2011)Analytical Chemistry of Foods, Ceinwyn S. James., Springer (2012)Food Analysis, Dieter W. Gruenwedel, John R. Whitaker, Dekker (1984)

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
12 2 24
Bireysel Çalışma 12 1 12
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 2 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 3 18
64