Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
701002112018 | Besin Kimyası Analizleri-I | Seçmeli | 2 | 3 | 2.00 |
Laboratuar organizasyonu ve laboratuar çalışmalarında dikkat edilecek hususların ve gıda maddelerinin analizlerine ait temel bilgilerin verilmesi; analizlerde yaygın kullanılan reaktiflerin hazırlanması ve standardizasyonu; analizlerde dikkat edilecek hususlar ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ile sonuçların halk sağlığı ve Yönetmelikleri açısından irdelenmesi.
Prof. Dr. Adnan AYDIN
1 | Gıda analizlerinin yapıldığı laboratuarların düzenini, yapısını ve çalışma kurallarını bilir. |
2 | Gıda maddelerinin temel elemanlarının (yağ, karbohidrat, su, protein vb) temel analizlerini bilir. |
3 | Gıdalarla ilgili makro/yarı mikro nicel ve nitel analizlerin temel yöntemlerini bilir ve uygular. |
4 | Gıda maddelerinin analiz sonuçlarını hesaplar. |
5 | Gıda maddelerinin analiz sonuçlarını halk sağlığı kurallarına ve Yönetmeliklere göre irdeler. |
Prof. Dr. Adnan AYDIN
Yok
-
Laboratuarda çalışma kuralları, besin analizlerinin gerekliliği, temel analiz bilgileri, madde konsantrasyonlarının belirtilmesi, mol-g, formül-g, eşedeğer-gram, kalitatif ve kantitatif analiz kavramları, yüzde kavramı, molar çözelti, normal çözelti, çözeltilerin eşdeğerliği, labboratuarda çok kullanılan reaktiflerin hazırlanması ve ayarlanması, faktör kavramı, reaktiflerin davranışlarının denemelerle gösterilmesi, Hesaplamalar ve tartışma.
1 | Laboratuar genel bilgileri: laboratuarda emniyet. Laboratuar malzemelerinin tanıtımı. Tartma, Çözme |
2 | Baz çözeltisinin hazırlanması |
3 | Asid çözeltisinin hazırlanması ve ayarlanması |
4 | Asid çözeltisinin ayarlanması, hesaplamalar |
5 | Baz çözeltisinin ayarlanması, hesaplamalar. |
6 | Redoks titrasyonları için tiyosulfat çözeltisinin hazırlanması. |
7 | ARA SINAV HAFTASI |
8 | ARA SINAV HAFTASI |
9 | Tiyosulfat çözeltisinin ayarlanması. |
10 | Manganometri-Permanganat çözeltisinin hazırlanması. |
11 | Permanganat çözeltisinin ayarlanması |
12 | Complexometric titrations- EDTA, Ca(II), Mg(II) çözeltilerinin hazırlanması. |
13 | Kompleksometrik titrasyonlar. EDTA çözeltilerinin ayarlanması. a) Ca(II) 'e karşı; b) Mg(II)'e karşı. |
14 | Ca(II)/Mg(II) yanyana tayini |
15 | BİTİRME SINAVI HAFTASI |
16 | BİTİRME SINAVI HAFTASI |
Gıda Kimyası ve Analizleri Laboratuar Kitabı I, Prof. Dr. Adnan AYDIN, Çağlayan, 2020Besin Kimyası, halit Keskin, İst.Ü. yayuın No: 3450, Müh.Fak. yayın No: 72 (1987)Temel Gıda Analizleri, Vildan Uylaşer, Fikri Başoğlu, Dora Basım Yayın, 1st Ed. (2011)Analytical Chemistry of Foods, Ceinwyn S. James., Springer (2012)Food Analysis, Dieter W. Gruenwedel, John R. Whitaker, Dekker (1984)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Türkçe
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınav | 1 | 1 | 1 |
12 | 2 | 24 | |
Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 2 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 |
64 |