Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701002092018 Besin Kimyası-I Seçmeli 2 3 3.00

Dersin Amacı

Besinlerin temel bileşenlerinin özelliklerini, kimyasal yapılarını ve davranışlarını onların analiz yöntemleri ile birlikte vermektir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Adnan AYDIN

Öğrenme Çıktıları

1 Besinlerin kimyasal içeriklerini ve canlı vücudunda kullanılma prensiplerini bilir.
2 Besinlerle ilgili makro/yarı mikro analizlerin temel bilgilerini ve yaklaşımlarını bilir.
3 Protein, amino asid, karbohidrat, lipid, enzim ve vitaminlerin kimyasal yapılarını, özelliklerini ve reaksiyonlarını bilir.
4 Gıda bileşenlerinin özelliklerini ve kimyasal reaksiyonlarını tartışır.
5 Kişinin besin elemanları ve değişik aktivitelerde enerji gereksinimini hesaplar ve irdeler.

Öğrenim Türü

Prof. Dr. Adnan AYDIN

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

-

Dersin İçeriği

Besinlerin temel bileşenleri ve onların kimyasal yapıları ile canlılardaki fonksiyonları ele alınmaktadır. besin bileşenleri ayrı ayrı ele alınarak bunların biyolojik ortamlardaki davranışları ve birbirleri ile etkileşimleri anlatılmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Besin kimyasının tanıtımı, Besin gereksinimi, Canlıların enerji gereksinimi
2 Besin elementleri, Kısa hücre bilgisi, Protoplazmanın yapıtaşları, Proteinler, elementel bileşimleri; Proteinlerin doğada sentezi, Azotun doğal bağlanması
3 Proteinlerin yapıtaşları; Protein yapısının oluşumu ve gösterilişi; Amino asidler, Proteinlerdeki amino asid oranları.
4 Amino asidlerin kimyasal yapıları; Amino asidlerde stereoizomeri; Optikçe aktiflik; Spesifik çevirme; İzoleketrik nokta; tampon özellikleri; Proteinlerin hidrolizi; Amino asidlerin belirlenmesi.
5 Amino asidlerin biyokimyasal reaksiyonları; Katabolizma reaksiyonları;
6 Proteinlerin kimyasal sınıflandırılması; basit ve Bileşik Proteinler (Proteidler)
7 ARA SINAV HAFTASI
8 ARA SINAV HAFTASI
9 Protein çözeltileri; Protein çöktürülmesi; Denaturasyon; Renk reaksiyonları; besinlerde protein belirlenmesi.
10 Enzimler, Lipidler; Sınıflandırma, genel özellikleri.
11 Sıvı ve katı yağlar; genel özellikler
12 Karbohidratlar, ; yapıları ve sınıflandırılmaları; Stereoizomerizm; Reaksiyonlar ; tayin yöntemleri.
13 Vitaminler, sınıflandırılmaları, özellikleri, insan metabolizmasındaki rolleri; Hormonlar, yapıları, özellikleri ve insanda önemleri.
14 Makro elementler; eser elementler. canlılarda varlıkları ve önemleri.
15 BİTİRME SINAVI HAFTASI
16 BİTİRME SINAVI HAFTASI

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Kimyası Ders Notları, Prof. Dr. Adnan AYDIN, İstanbul Bilim ÜniversitesiBesin Kimyası, Prof. Dr. Halit KESKİN, İÜ yayın No: 3450, Müh. Fak. yayın No: 72 (1987)Gıda Kimyası Mustafa Tayar, Recep Çıbık, Dora Basım yayın, 2.nci baskı, 2011Principles of Food Chemistry, John M. De Man Academic Press Elsevier, London and NewYork, 3rd Ed., 1999.Analytical Chemsitry of Foods, Ceinwyn S. james, Springer, 2012.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
Derse Katılım 12 3 36
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 2 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 3 18
94