Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701002032018 Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları-II Seçmeli 2 3 6.00

Dersin Amacı

Beslenme ve besinler konusunda (enerji, karbonhidrat, protein, yağ ve vücut çalışmasındaki görevleri, farklı yaşa ve cinsiyete göre günlük enerji ve makro besin ögesi gereksinimi) temel bilgiler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Şehnaz HERGÜN, Öğr. Gör. Şahin Yeşildağ

Öğrenme Çıktıları

1 Besinleri sınıflandırabilir, besin gruplarını, içeriklerini, özelliklerini bilir, değerlendirir.
2 Besinleri enerji ve besin ögeleri açısından değerlendirir.
3 Yiyecek ve içecekleri beslenme açısından değerlendirebilir.
4 Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme ilkelerini bilir ve açıklar.
5 Sağlıklı yiyecekler hazırlama ve pişirme yöntemlerini bilir, uygular, uygulatır ve raporlar.
6 Besinlere uygulanan işlemleri bilir, uygular, kimyasal mekanizmalarını kavrar, beslenmeye olan etkilerini açıklar ve yorumlar.

Öğrenim Türü

Öğr. Gör. Şehnaz HERGÜN, Öğr. Gör. Şahin Yeşildağ

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Besin gruplarının beslenme açısından değerlendirilmesi, kaynakları, yapı ve fonksiyonlarını incelenmesi. Bu gruplarının ilkeleri çerçevesinde laboratuvar ortamında hazırlanması, değerlendirilmesi ve saklanması.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Üçüncü Döneme Giriş
2 Besin Grupları
3 Et ve Et Ürünleri
4 Yumurta
5 Kurubaklagiller
6 Süt
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Tahıllar
10 Sebze ve Meyveler
11 Yağlar
12 Tatlılar
13 İçecekler
14 Fonksiyonel Besinler
15 Besinlerin İşlenerek Saklanması
16 BİTİRME SINAVI
17 BİTİRME SINAVI

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ayşe Baysal, Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 20011 Essentials of Human Nutrition, Jim Mann, Stewart Truswell, Oxford University Press, USA; 3 edition (June 14, 2007) Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu, Ölçü ve Miktarlar, Doç. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu vd. , Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara, 2006, Ata Ofset Matbacılık Williams' Essentials of Nutrition and Diet Therapy, Eleanor Schlenker , Sara Long Roth , Mosby; 10 edition (November 17, 2010)

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınav 1 2 2
2 1 2
Derse Katılım 13 5 65
8 1 8
13 2 26
Soru-Yanıt 13 2 26
8 2 16
8 2 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
2 1 2
185