Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701003102017 Besin Kontrolü ve Yasal Düzenlemeler Seçmeli 3 6 2.00

Dersin Amacı

Besinlerde kalite kavramı, kontrolü ve geliştirilmesi konusunda öğrencileri bilgilendirmek, besin kalite kontrol yöntemleri ve gıda mevzuatı ile ilgili kalite standartları ve yasal düzenlemeler konusunda öğrencilerin bilinçlenmesini ve konu hakkında yorum yapmalarını sağlamaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Burcu Merve AKSU

Öğrenme Çıktıları

1 Besin kontrolü, muhafazası ve hijyen kavramlarını benimser.
2 Gıda işletmeciliğinde ulusal ve uluslararası standartları kavrar.
3 Gıdalarda kalite öğelerini açıklar.
4 Gıdaların işlenmesi, taşınması ve depolanmasına ilişkin yönetmeliklerin esaslarını kavrar.
5 Türk Gıda Kodeksini ve oluşturulmasında etkili olan süreçleri benimser.
6 Gıda güvenliği yönetim sistemleri ve HACCP uygulamalarını gözden geçirir.
7 Türk Gıda Kodeksi yönetmelik ve tebliğleri hakkında değerlendirme yapar.

Öğrenim Türü

Öğr. Gör. Burcu Merve AKSU

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

-

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

-

Dersin İçeriği

Türkiye'de ve Dünyada Besin Kontrolü, Gıda Mevzuatında Yer Alan Temel Kavramlar, Gıda Güvenliği Sistemleri, Türkiye'de ve Avrupa'da Besinlerle İlgili Yasal Düzenlemeler, Kalite Kavramı Ve Gıdaların Kalite Ögeleri, Gıda Katkı Maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmelik ve Tebliğleri

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Besin Kontrolü ve Mevzuatına Giriş, Tarihçe, Mevzuat kavramı (mevzuat, tüzük, genelge, yönetmelik, standart, yönerge, tebliğ)
2 Mevzuatın Esasları, Yetki ve Sorumluluklar
3 Gıda Kontrolü ile İlgili Yönetmelikler, Codex Alimentarius, Ulusal Gıda Kodeksi
4 Kalite Kavramı, Gıdalarda Kalite Ögeleri
5 Gıda Katkı Maddeleri
6 Gıda Ambalajlama ve Etiketleme Uygulamaları ; Deterjanlar
7 Ara Sınav Haftası
8 Ara Sınav Haftası
9 Besinlerin Işınlanması; Coğrafi İşaret Kavramı
10 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
11 Türk Gıda Kodeksi Besin Tebliğlerinin İncelenmesi
12 Türk Gıda Kodeksi Besin Tebliğlerinin İncelenmesi
13 Türk Gıda Kodeksi Besin Tebliğlerinin İncelenmesi
14 Türk Gıda Kodeksi Beslenme Tebliğlerinin İncelenmesi
15 Bitirme Sınavı Haftası
16 Bitirme Sınavı Haftası

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin; Gıda Kontrolü ve Mevzuatı.Vize Yayıncılık, 2019.Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Besin Tebliğleri

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
Derse Katılım 12 2 24
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 2 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 12 2 24
62