Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
701003102017 | Besin Kontrolü ve Yasal Düzenlemeler | Seçmeli | 3 | 6 | 2.00 |
Besinlerde kalite kavramı, kontrolü ve geliştirilmesi konusunda öğrencileri bilgilendirmek, besin kalite kontrol yöntemleri ve gıda mevzuatı ile ilgili kalite standartları ve yasal düzenlemeler konusunda öğrencilerin bilinçlenmesini ve konu hakkında yorum yapmalarını sağlamaktır.
Öğr. Gör. Burcu Merve AKSU
1 | Besin kontrolü, muhafazası ve hijyen kavramlarını benimser. |
2 | Gıda işletmeciliğinde ulusal ve uluslararası standartları kavrar. |
3 | Gıdalarda kalite öğelerini açıklar. |
4 | Gıdaların işlenmesi, taşınması ve depolanmasına ilişkin yönetmeliklerin esaslarını kavrar. |
5 | Türk Gıda Kodeksini ve oluşturulmasında etkili olan süreçleri benimser. |
6 | Gıda güvenliği yönetim sistemleri ve HACCP uygulamalarını gözden geçirir. |
7 | Türk Gıda Kodeksi yönetmelik ve tebliğleri hakkında değerlendirme yapar. |
Öğr. Gör. Burcu Merve AKSU
-
-
Türkiye'de ve Dünyada Besin Kontrolü, Gıda Mevzuatında Yer Alan Temel Kavramlar, Gıda Güvenliği Sistemleri, Türkiye'de ve Avrupa'da Besinlerle İlgili Yasal Düzenlemeler, Kalite Kavramı Ve Gıdaların Kalite Ögeleri, Gıda Katkı Maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmelik ve Tebliğleri
1 | Besin Kontrolü ve Mevzuatına Giriş, Tarihçe, Mevzuat kavramı (mevzuat, tüzük, genelge, yönetmelik, standart, yönerge, tebliğ) |
2 | Mevzuatın Esasları, Yetki ve Sorumluluklar |
3 | Gıda Kontrolü ile İlgili Yönetmelikler, Codex Alimentarius, Ulusal Gıda Kodeksi |
4 | Kalite Kavramı, Gıdalarda Kalite Ögeleri |
5 | Gıda Katkı Maddeleri |
6 | Gıda Ambalajlama ve Etiketleme Uygulamaları ; Deterjanlar |
7 | Ara Sınav Haftası |
8 | Ara Sınav Haftası |
9 | Besinlerin Işınlanması; Coğrafi İşaret Kavramı |
10 | Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri |
11 | Türk Gıda Kodeksi Besin Tebliğlerinin İncelenmesi |
12 | Türk Gıda Kodeksi Besin Tebliğlerinin İncelenmesi |
13 | Türk Gıda Kodeksi Besin Tebliğlerinin İncelenmesi |
14 | Türk Gıda Kodeksi Beslenme Tebliğlerinin İncelenmesi |
15 | Bitirme Sınavı Haftası |
16 | Bitirme Sınavı Haftası |
Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin; Gıda Kontrolü ve Mevzuatı.Vize Yayıncılık, 2019.Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Besin Tebliğleri
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Türkçe
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınav | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 12 | 2 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 12 | 2 | 24 |
62 |