Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701003532017 Gıda Toksikolojisi Seçmeli 3 5 2.00

Dersin Amacı

Besinlerdeki toksik öğelerin sınıflandırılmasını ve insan sağlığına etkilerinin kavranmasını amaçlamaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Esra Yasemin Batmaca

Öğrenme Çıktıları

1 Besinlerdeki toksik öğeleri sınıflandırır.
2 İnsan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini kavrar.
3 Toksik öğelerin besinlere bulaşmalarının ve sağlık üzerine olumsuz etkilerini önlenme yollarını kavrar.

Öğrenim Türü

Öğr. Gör. Esra Yasemin Batmaca

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Besinlerdeki toksik öğeleri sınıflandırılması, insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin kavranması ve by olumsuz etkileri önlenme yollarını kavranmasını içerir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Toksin nedir, Doğal Besin Toksinleri,
2 Bitkisel Kaynaklı Toksinler , Mantar Toksinleri
3 Hayvansal Kaynaklı Toksinler , Saksitoksin , Tetrodotoksin , Skombrotoksin , Zehirli Bal (Deli Bal)
4 Avidin, Biyojenik Aminler , Mikotoksinler , Aflatoksinler , Okratoksinler , Patulin
5 Fusarium Toksinleri , Zearalenon (Zen) , Trikotesenler , Fumonisin
6 Besinlerle Alınan Zararlı Kimyasalların İnsan Sağlığı Üzerine Etkisi
7 ARA SINAV
8 ARA SINAV
9 Besinlerde Bulunan Kimyasal Kirleticiler , Çevresel Kirleticiler, Metaller, Civa, Arsenik ,Kalay ve Aliminyum, Poliklorlanmış Bifeniller (PCBs) Dioksin , Çevremizdeki Dioksin Kaynakları
10 Pestisit Kalıntıları (Tarım İlaçları), Pestisitlerin Sağlık Üzerine Etkileri, Pestisit Alımını Azaltmak İçin Öneriler, Veteriner Hekimlikte Kullanılan İlaçlar, Antibiyotikler, Radyonüklidler
11 Ambalaj Malzemelerinden Gıdaya Taşınan Kirleticiler, Plastik Ambalajlar- Besin Etkileşimi, Plastik Ambalajların Sağlık Üzerine Etkileri, Ambalajların Kullanımında Dikkat Edilecek Noktalar
12 Deterjanlar/Dezenfektan Kalıntıları, Deterjanların Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar, Deterjanların Sağlık Üzerine Etkileri, Pişirme İşlemi Sırasında Oluşan Kirleticiler
13 Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH), PAH’ların Sağlık Üzerine Etkileri, Heterosiklik Aminler (HA), Heterosiklik Aminlerin Sağlık Üzerine Etkileri,
14 Akrilamid, Akrilamidin Sağlık Üzerine Etkileri, N-nitrozo Bileşikler, N-Nitrozo Bileşiklerin Sağlık Üzerine Etkileri
15 FİNAL SINAVI
16 FİNAL SINAVI

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders Notları, PPT çıktıları

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
1 1 1
Derse Katılım 11 1 11
12 1 12
Soru-Yanıt 12 1 12
11 1 11
Bireysel Çalışma 11 1 11
60