Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
701003182012 Kanser ve Beslenme Seçmeli 3 6 2.00

Dersin Amacı

Kanserin oluşmasında ve engellenmesinde beslenmenin rolünü ve kanserden korunma ve tedavisinde uygun tıbbi beslenme tedavisi planlama hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır. Beslenmenin kanserden korunmada etkinliğini öğrenmek, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerini bilerek bu durumları beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği ve/veya koruyucu olacağını gerekli yerlerde kullanılmasını sağlayan bilgi ve becerileri geliştirmektir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. E. Yasemin Batmaca

Öğrenme Çıktıları

1 kanserin patagenezi hakkında bilgi sahibi olmak
2 Kanserde uygulanan Çeşitli tedavilerin yan etkillerini öğrenmek ve tıbbi beslenme tedavisiyle bu yan etkilerin nasıl hafifleteceği ve/veya koruyucu olacağını gerekli yerlerde kullanılmasını kavramak
3 Beslenmenin kansere olan etkisini kavramak
4 Kanıta dayalı bilgileri kullanarak bireyin yaşam kalitesini, beslenme durumunu, hastalığın seyrini iyileştirmek ve oluşan komplikasyonları önlemek/en aza indirmek amacıyla hastalığa ve bireye özgü Tıbbi Beslenme Tedavisini düzenlemek ve uygulamak
5 Kanserin tedavisinde besin ögesi gereksinimi kavramak

Öğrenim Türü

Öğr. Gör. E. Yasemin Batmaca

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Hastalığın patogenezi, beslenmeye etkisi ve beslenmenin kansere etkisi, diyet tedavisi, kanserde ve tedavide besin öğesi gereksinimini hakkında bilgi sahibi olmak

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Yeterli ve dengeli beslenme kavramı, besin grupları
2 Makale kritik etmenin konularının belirlenmesi ve Kanser patogenezi ve çeşitleri
3 Ulusal ve uluslar arası kanser istatistikleri
4 Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi
5 Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi
6 Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ve biyokimyasal değerlendirmeler
7 Kanserde fitokimyasal(flavanoidler) desteği
8 Ara Sınav
9 Ara Sınav
10 Kanserde enteral-parenteral beslenme desteği önemi
11 Kanserde vitamin ve mineral desteği
12 Kanserde yağ asit desteği
13 Makale kritik etme ve sunumu
14 Makale kritik etme ve sunumu
15 Bitirme Sınavı
16 Bitirme Sınavı

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Nutrition and Cancer. Winick M (ed). J. Wiley and Sons Press . New York. 19772. Slater RBA. Kritchevsky D. Cancer and Nutrition. Plenum Pree. New York. 19913. Schmal D. Maligne Tumoren, Entstehung Wachstum Chemoterapie. Avlendorf C (Ed). 19814. Mahan, L.K., Arlin, M.T.,2016. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 14th ed, W.B.. Saunders Company, USA.5. Shills, M.E., Olsan, J.A., Shike, M., 1994. Modern Nutrition in Health and Disease, Lea&Febiger, USA.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
Derse Katılım 12 2 24
6 1 6
6 1 6
4 1 4
2 1 2
4 1 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 1 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 1 6
60