Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı

Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı

Kuruluş

Tıbbi Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans Programı, T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak kurulmuştur. Tezli yüksek lisans programının amacı; lisans egitim ve ögrenimlerini tamamlamış ilgili bölümlerden mezun olduktan sonra Tıbbi biyoloji ve genetik alanında bilimsel arastırmalara katılarak yeni bilgilere erisme, bu bilgileri bilimsel etik kurallara uygun olarak degerlendirme, yorumlama ve üretme yeteneklerini kazandırıp, bunları bir tez ile ortaya koymalarını sağlamaktır. Programın süresi 2 yarıyıl ders ve 2 yarıyıl tez olmak üzere toplam 4 yarıyıldır. Programın dili Türkçedir.

"Tıbbi Biyoloji ve Genetik" alanında "Yüksek Lisans" (MSc) derecesi.

Derecenin Düzeyi

Tezli Yüksek Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

Programa Fen Fakültesi, Tıp, Veterinerlik, Eczacılık ve Diş hekimliği bölümlerine ait lisans diplomasına sahip, ÖSYM tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) sayısal puan türünden en az 55 puan almış adaylar programa başvuru yapabilir. Kurumumuzca yapılan mülakat sınavında başarılı olan adaylar programa kayıt yaptırabilmektedirler.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Biyoloji ve genetik programına tibbi biyolojik bilimler bolumu ile fen edebiyat fakultelerinin biyoloji ve molekuler biyoloji genetik lisans programini tamamlamis olan öğrencilerin kabulu T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak kosuluyla en az yedi ders, seminer dersi ile tez çalısmasından oluşur. Programdan mezun olabilmek için 54 ECTS karşılığı ders alması, 2 ECTS seminer ve 5 ECTS karşılığı uzmanlık alanı alması ve 60 ECTS karşılığı tez çalışmasını tamamlaması gereklidir. Toplamda 120 ECTS kredisini tamamlamalıdır. En az not ortalaması her ders için 2.50 /4.00 olmalıdır. Program sırasında adaylar dönem içi ara sınavlara ve dönem sonrası yaryıl final sınavlarına tabi tutulmaktadırlar, ayrıca adayın programı başarıyla tamamlayabimesi için tezini tamamlayıp jüri önünde savunmasını başarıyla yapması gerekmektedir.

Program Profili

Bu programın amacı: -tıbbi biyoloji ve genetik alanında temel ve güncel kuramsal ve laboratuvar bilgisine sahip olan -alanında uygun bilgi kaynaklarına ulaşan ve bilgi teknolojilerinden etkin bir biçimde yararlanabilen; -alanı ile ilgili bilimsel verileri analiz etme, sözlü ve yazılı olarak sunma becerisine sahip; -ulusal ve uluslararası mesleksel, etik ve yasal düzenlemeleri bilen ve uygulayabilen; -yaşam boyu öğrenme sorumluluğunu üstlenen ve özdeğerlendirme yapma becerisine sahip araştırmacı ve akademisyenler yetiştirmektir. Program yukarıda tanımlanan hedeflere yönelik her dönem alınması gereken zorunlu derslerin yanı sıra, öğrencinin ilgi duyduğu farklı alanlarındaki seçmeli dersleri içerir. Program Üniversitemizin ilgili yüksek öğrenim yönetmeliklerine uygun olarak açtığı ve YÖK tarafından onaylanmış bir programdır.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bu programdan mezun olan öğrenciler için en önemli açılım branşlarında kariyer yapma imkanına kavuşmalarıdır, birçok öğrenci bu programı tamamladıktan sonra doktora programlarına devam etmektedir. Bu programı tamamlayan adaylar için diğer önemli getiri ise iş imkanlarının artmasıdır. Gerek özel sektör ve gerek kamu sektöründe lisansüstü eğitim programını tamamlamış olmak tercih sebebi olarak görünmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

3. derece (doktora ) programlarına başvurabilirler. Doktora programlarına giriş şartları arasında en önemlisi lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans programını tamamlamış olmak şartıdır. Bu nedenle özellikle "Tıbbi Biyoloji ve Genetik" konusunda doktora programına girmek isteyen adaylar için bu master programının tamamlanmış olması aday için hayati önem taşımaktadır.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Adaylar aldıkları teorik derslerden hey yarı yıl için ara sınava ve yarıl sonundada yarıyıl bitirme (final) sınavına girmektedirler. Geçme notu ise ara sınavım %40'ı ve final sınavının % 60'ının etki ettiği final notunun 60 ve üzerinde olması şartına bağlıdır.

Mezuniyet Koşulları

Adayın bu programdan mezun olabilmesi programa devamlılığının yanı sıra için teorik derslerden geçer not alması ve kendisine verilen tezi tamamlayarak tez savunma sınavında başarılı olması koşuluna bağlıdır.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Başkanı: Prof. Dr. Filiz AYDIN İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik AD Büyükdere Cad. No:120 Esentepe-İstanbul Tel: 02122136483

Bölüm Olanakları

Programı yürüten Anabilim Dalımız öğretim üyeleri tam zamanlı olarak üniversitemiz bünyesinde çalışmakta olup öğrenciler her istadikleri zaman kendilerine ulaşabilmektedirler. Bunun yanısıra üniversitemiz derslikleri teorik derslerin düzenli olarak ve bir program dahilinde yürütülebilmesini sağlayacak hertürlü donanıma sahip durumdadır. Diğer yandan öğrencilerin tezlerini yapabilmelerini olanaklı kılmak için her türlü cihaz ve donanıma sahip altyapısı yeterli araştırma laboratuvarımız bulunmaktadır.

Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
BİLGİ 1