Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
704002582022 Sağlık Turizmi Seçmeli 2 4 3.00

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, sağlık turizmi ile ilgili kavramların bilinmesi, sağlık turizminin gelişiminin incelenmesi, sağlık turizmi sektörünün incelenmesi ve Türkiye ve dünyadaki sağlık turizminin analiz edilmesidir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğr. Üyesi Didem SÖYLEMEZ SUR

Öğrenme Çıktıları

1 Turizm, sağlık, güvenlik, turist sağlığı kavramları, sağlık ve turizm ilişkisihakkında bilgi sahibi olur.
2 Dünyada ve Türkiye´de sağlık turizminin gelişimi ve önemi, dünyada ve Türkiye´desağlık turizmi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Sağlık turizminde faaliyet gösteren işletmeler hakkında bilgi sahibi olur.
4 Tıbbı ve termal tedavi sunan sağlık turizmi işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Sağlık turizmi ve turist sağlığına yönelik sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgisahibi olur.
6 Sağlık turizmi ve turist sağlığına yönelik yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olur.

Öğrenim Türü

Dr. Öğr. Üyesi Didem SÖYLEMEZ SUR

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Dersin İçeriği

Sağlık Turizmi, medikal turizm, termal turizm, Spa ve Wellness uygulamaları ve ileri yaş ve engelli turizmini kapsamaktadır. Sağlık turizmi dersi, sağlığını korumak veya tedavi olmak amacı ile yapılan seyahatleri ve bu alanda faaliyet gösteren turizm işletmelerinin uygulamalarına ilişkin konuları ele almaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Turizm, Sağlık, Güvenlik, Turist Sağlığı Kavramı
2 Sağlık Turizm’inde Geçmiş, Günümüz, Gelecek
3 Sağlık Turizminde Etik Sorunlar, Kalite ve Akreditasyon, Risk ve Güvenlik- Sağlık Hizmetlerinde Kalite- Sağlık Turizminde Kalitenin Önemi- Sağlık Bakanlığı Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi- Akreditasyon- Türkiye’de Sağlık Turizminde Kalite- Kavramsal Açıdan Etik ve Etik Felsefesi- Sağlık Turizminde Etik Yönler- Sağlık Hizmetlerinde Yaşanmış Etik Dışı Davranış Örnekleri- Medikal Turizmde Riskler ve Hasta Güvenliğinin Önemi
4 Sağlık Turizmi Devlet Destekleri (Hibe ve Teşvikler) ve Ana-Aracı Kuruluşlar- Sağlık Turizmi Sunumundaki Kuruluşlar- Sağlık Turizmi Sunumunda Akreditasyon Standartları ve Yetki Belgesi Kriterleri- Teşvik ve Hibe Kavramı- Türkiye’de Hibe Desteği Veren Kurumlar - Kalkınma Ajansları, KOSGEB, TÜBİTAK, AB Fonları- Turizm Sektörüne Yönelik Teşvik ve Destekler- Sağlık Turizmine Yönelik Teşvik ve Destek Uygulamaları
5 Sağlık Turizmi Mevzuatı, Ekonomisi, Sorumlu Dernekler ve İstihdam- Sağlık Turizmi Mevzuatı- Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik- Sağlık Turizm Hukuku- Sağlık Turizminin Ekonomideki Yeri- Sağlık Turizmi Talep ve Arzı- Sağlık Turizminin Ekonomiye Etkisi- Sağlık Turizmi Sunumunda Sorumlu Dernekler (USHAŞ, TÜRSAB, Sağlık Turizmi Derneği)- Sağlık Turizminde İnsan Kaynakları Yönetiminin Yeri ve Önemi
6 Türkiye’de Sağlık Turizmi Mevcut Durumu ve SWOT Analizi- Türkiye’de Sağlık Turizmi Mevcut Durumu- Sağlık Turizmi SWOT Analizi (Etkinlik)

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kitaplar:1. Türk Sağlık Turizminde Fırsatlar ve Tehditler. Betül Akalın & Ülkü Veranyurt, Hiperyayın Evi.2. Sağlık Turizmi. Dilaver Tengilimoğlu, Siyasal Kitapevi.3. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Ülkeler- Sağlık Sistemleri ve Dünya Sağlık Turizmindeki Yerleri. Ahmet Yıldız, Nobel Yayınevi. Akademik Çalışmalar:1. Topsöğüt, M. B., Haydar, S. U. R., & Yılmaz, S. (2019). Türkiye’deki Sağlık Turizmi Çeşitliliğini Artırmak İçin Yeni Bir Model Önerisi: Sağlıklı Yaşam Kampüsü (Sayka). Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(11), 118-138.2. Ataç, Ö., & Sur, H. (2016). Sağlık sistemleri–4: singapur. Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, 46, 76-79.3. Akalın, B., & Demirbaş, MB Sağlık Turizmi ve Hibe Destekleri: Türkiye'de Kalkınma Ajansları. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, 22 (2), 648-663.4. Yılmaz, H., & Yılmaz, N. (2022). Dünyada ve Türkiye'de Dijital Sağlık Turizmi Uygulamaları. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 9(1), 64-72.5. Yıldırım, B. F. Dijital Hastane Modelinin Gerçekleşmesi Bağlamında Mobil Cihazların Sağlık Turizmi Alanındaki Rolü. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 9(3), 250-257.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınav 1 2 2
Derse Katılım 12 3 36
Soru-Yanıt 1 3 3
Bireysel Çalışma 6 3 18
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
2 2 4
81