Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
702001092018 Beslenme Zorunlu 1 1 2.00

Dersin Amacı

Beslenme, besinler ve besin ögeleri konusunda (enerji, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve vücut çalışmasındaki görevleri, gereksinimler) hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Burcu Merve AKSU

Öğrenme Çıktıları

1 Beslenmeyi tanımlar, kavrar ve beslenme terminolojisini bilir.
2 Beslenme sağlık ilişkisini açıklayıp yorumlayabilir.
3 Toplumda görülen beslenme sorunlarını bilir, tanımlar.
4 Metabolizma ve besin gruplarının içerikleri, özellikleri, işlevlerini bilir.
5 Besin ögeleri ve besin ögelerinin kaynaklarını bilir; besin ögelerinin sağlık üzerine metabolik etkilerini, sindirim, emilim özelliklerini yorumlayabilir.
6 Özel gruplarda beslenme yaklaşımını bilir.

Öğrenim Türü

Öğr. Gör. Burcu Merve AKSU

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Beslenmenin Önemi, Tanımlamalar, Beslenme ve Sağlık İlişkisi. Metabolizma, Besin Grupları. Besin Ögeleri(karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral, su) tanımlanması, kimyasal yapıları, sınıflandırılması, önemi, işlevleri, sindirimi, emilimi ve günlük alım önerileri. Özel Durumlarda Beslenme.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Beslenmenin Önemi, Beslenme ve Sağlık İlişkisi
2 Besin, Besin Ögeleri ve Besin Grupları
3 Karbonhidratlar
4 Proteinler
5 Lipitler-I
6 Lipitler-II
7 Ara Sınav
8 Ara sınav
9 Vitaminler-I
10 Vitaminler-II
11 Mineraller-I
12 Mineraller-II
13 Özel Durumlarda Beslenme-I
14 Özel Durumlarda Beslenme-II
15 Bitirme Sınavı
16 Bitirme Sınavı

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ayşe Baysal, Beslenme. Hatioğlu Yayınevi, 13.baskı, 2011. Krause's Food and The Nutrition Care Process, 14 edition, 2016. Susan G. Dudek, Nutrition Essentials for Nursing Practice. Lippincott Williams and Wilkins. 7 edition, 2013. Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2015. Türkiye Beslenme Rehberi(TÜBER)2015. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031. Ankara, 2016.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
1 1 1
Derse Katılım 12 2 24
8 1 8
Soru-Yanıt 8 1 8
4 1 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 1 7
61