Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
702001022015 | Mikrobiyoloji-Parazitoloji | Seçmeli | 1 | 2 | 4.00 |
Mikrobiyolojinin tanımı ve çalışma alanları, mikroorganizmanın tanımı, mikroanotomik yapısı ve üretilmesi, insanlarda hastalık etkeni olanmikroorganizmaların (bakteriler, virusler, mantarlar ve parazitlerin) genel özellikleri, insanlarla ve birbirleri ile olan ilişkileri, bağışıklık, patojen mikroorganizmaların insanlara bulaşma yolları ve korunma, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi kavramları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Lecturer Simge ARKAN
1 | Temel mikrobiyoloji kavramları, mikroorganizmaların mikroanotomik yapısı, üretilmesi ve üremesini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur. |
2 | Enfeksiyon Hastalıklarının tanısında kullanılan yöntemleri öğrenir. |
3 | İnsanlarda hastalık etkeni olan mikroorganizmaların (bakteriler, virusler, mantarlar ve parazitlerin) genel özellikleri bulaşma yollarını ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olur. |
4 | İnsanda hastalık oluşturan parazitler ile ilgili temel kavramlar, paraziter hastalıkların bulaş yolları, oluşturdukları klinik bulgular, tanılar ve korunma hakkında bilgi sahibi olur. |
5 | Sterilizasyon, dezenfeksiyon, antisepsi terimlerini kavrar, farklılıklarını bilir. |
Lecturer Simge ARKAN
Yok
Yok
Temel mikrobiyoloji (Mikrobiyoloji ve mikroorganizmanın tanımı, mikroorganizmaların mikroanotomik yapısı ve üretilmesi)Mikrobiyal tanı yöntemleriİnsanlarda hastalık etkeni olan mikroorganizmaların (bakteriler, irusler,mantarlar ve parazitlerin) genel özellikleriHastalık etkeni olan mikroorganizmaların bulaşması ve korunma yollarıMikrobiyal üremenin kontrolü (sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi)
1 | Mikrobiyolojiye giriş |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması, taksonomisi ve adlandırılması |
3 | Bakterilerin mikroanatomisi ve morfolojisi |
4 | Mikroorganizmaların beslenmesi ve üretilmesi |
5 | Mikroorganizmaların üremeleri üzerine etkili olan çevresel faktörler |
6 | Mikroorganizmaların bulaşma yolları |
7 | Ara sınav |
8 | Ara sınav |
9 | Normal floraBağışıklık |
10 | Bakteriler ve yaptığı hastalıklar-1 |
11 | Bakteriler ve yaptığı hastalıklar-2Parazitlik ile ilgili genel kavramlar, parazitolojik inceleme materyalleri ve yöntemleri |
12 | İnsanda hastalık oluşturan parazitlerin genel özellikleri, bulaş yolları, klinik bulgular, tanı ve korunma yolları |
13 | Mantarlar ve yaptığı hastalıklarVirüsler ve yaptığı hastalıklar |
14 | Sterilizasyon-Dezenfeksiyon-Antisepsi |
15 | Bitirme sınavı |
16 | Bitirme sınavı |
Ders notlarıBrock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Michael T. Madigan, John M. Martinko, Palme Yayıcılık, 2016.Hemşireler için Mikrobiyoloji. Mustafa Altındiş, Nobel Tıp Kitabevi, 2010.Sağlık Meslekleri için Mikrobiyoloji, Cilt 1, Rüştü Taştan, Alparslan Okcu, Umuttepe yayınları, 2015.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Türkçe
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınav | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 12 | 2 | 24 |
12 | 2 | 24 | |
Soru-Yanıt | 12 | 2 | 24 |
12 | 2 | 24 | |
Bireysel Çalışma | 12 | 2 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
132 |