Ders Detayları

Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
513002072014 Beslenme Zorunlu 2 3 4.00

Dersin Amacı

Beslenme ve besinler konusunda (enerji, karbonhidrat, protein, yağ ve vücut çalışmasındaki görevleri, farklı yaşa ve cinsiyete göre günlük enerji ve makro besin ögesi gereksinimi) temel bilgiler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğrenme Çıktıları

1 Beslenmeyi tanımlar, kavrar ve beslenme terminolojisini tanır.
2 Beslenme sağlık-ilişkisini açıklayabilir ve yorumlayabilir.
3 Yeterli ve dengeli beslenme kavramını bilir ve meslek hayatında aktif ve efektif olarak uygular ve uygulatır
4 Toplumda ve popülasyon gruplarında görülen beslenme sorunlarını bilir, tanımlar.
5 Besin ve besin öğelerini tanır, kaynaklarını bilir, beslenmedeki rolünü, metabolik etkilerini ve sağlık açısından besin ve besin öğelerini değerlendirebilir.
6 Enerji Metabolizmasını, enerji bilançosunu, enerji dengesini, vücudun bileşimini ve bunları etkileyen faktörleri açıklayabilir.

Öğrenim Türü

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin İçeriği

Tarihçe, Beslenmenin önemi, Beslenme ile ilgili tanımlamalar. Dünyadaki ve Türkiye’deki beslenme sorunları ve Beslenme Yetersizliği hastalıkları ve dağılımı. Metabolizma, Temel Besin Öğeleri: Karbonhidratlar, lipitler, proteinler, vitaminler, mineraller ve su, Besin ögelerinin beslenmedeki önemi. Enerji Metabolizması, Enerji Harcaması, Proje Sunumları. Karbonhidrat, protein, lipit, kimyasal yapıları, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Beslenme Ve Hemşirelik; Yeterli Ve Dengeli Beslenme; Besin Ve Besin Öğeleri
2 Proteinler I
3 Proteinler II / Karbonhidratlar I
4 Karbonhidratlar II
5 Yağlar I
6 Yağlar II
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Vitaminler I
10 Vitaminler II
11 Vitaminler III
12 Su ve Mineraller I
13 Su ve Mineraller II
14 Özel Durumlarda Beslenme
15 Bitirme Sınavı
16 Bitirme Sınavı

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ayşe Baysal, Beslenme. Hatioğlu Yayınevi, 13.baskı, 2011.Krause's Food and The Nutrition Care Process, 14 edition, 2016.Susan G. Dudek, Nutrition Essentials for Nursing Practice. Lippincott Williams and Wilkins. 7 edition, 2013.Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi. Hacettepe Üniiversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2015.Türkiye Beslenme Rehberi(TÜBER)2015. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031. Ankara, 2016.

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
1 1 1
Derse Katılım 12 2 24
6 2 12
Soru-Yanıt 6 2 12
Bireysel Çalışma 12 2 24
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 3 18
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
107