Ders Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yan Yıl | AKTS |
513002072014 | Beslenme | Zorunlu | 2 | 3 | 4.00 |
Beslenme ve besinler konusunda (enerji, karbonhidrat, protein, yağ ve vücut çalışmasındaki görevleri, farklı yaşa ve cinsiyete göre günlük enerji ve makro besin ögesi gereksinimi) temel bilgiler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
1 | Beslenmeyi tanımlar, kavrar ve beslenme terminolojisini tanır. |
2 | Beslenme sağlık-ilişkisini açıklayabilir ve yorumlayabilir. |
3 | Yeterli ve dengeli beslenme kavramını bilir ve meslek hayatında aktif ve efektif olarak uygular ve uygulatır |
4 | Toplumda ve popülasyon gruplarında görülen beslenme sorunlarını bilir, tanımlar. |
5 | Besin ve besin öğelerini tanır, kaynaklarını bilir, beslenmedeki rolünü, metabolik etkilerini ve sağlık açısından besin ve besin öğelerini değerlendirebilir. |
6 | Enerji Metabolizmasını, enerji bilançosunu, enerji dengesini, vücudun bileşimini ve bunları etkileyen faktörleri açıklayabilir. |
Yok
Yok
Tarihçe, Beslenmenin önemi, Beslenme ile ilgili tanımlamalar. Dünyadaki ve Türkiye’deki beslenme sorunları ve Beslenme Yetersizliği hastalıkları ve dağılımı. Metabolizma, Temel Besin Öğeleri: Karbonhidratlar, lipitler, proteinler, vitaminler, mineraller ve su, Besin ögelerinin beslenmedeki önemi. Enerji Metabolizması, Enerji Harcaması, Proje Sunumları. Karbonhidrat, protein, lipit, kimyasal yapıları, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu.
1 | Beslenme Ve Hemşirelik; Yeterli Ve Dengeli Beslenme; Besin Ve Besin Öğeleri |
2 | Proteinler I |
3 | Proteinler II / Karbonhidratlar I |
4 | Karbonhidratlar II |
5 | Yağlar I |
6 | Yağlar II |
7 | Ara Sınav |
8 | Ara Sınav |
9 | Vitaminler I |
10 | Vitaminler II |
11 | Vitaminler III |
12 | Su ve Mineraller I |
13 | Su ve Mineraller II |
14 | Özel Durumlarda Beslenme |
15 | Bitirme Sınavı |
16 | Bitirme Sınavı |
Ayşe Baysal, Beslenme. Hatioğlu Yayınevi, 13.baskı, 2011.Krause's Food and The Nutrition Care Process, 14 edition, 2016.Susan G. Dudek, Nutrition Essentials for Nursing Practice. Lippincott Williams and Wilkins. 7 edition, 2013.Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi. Hacettepe Üniiversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2015.Türkiye Beslenme Rehberi(TÜBER)2015. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031. Ankara, 2016.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
100 |
Türkçe
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Süresi (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınav | 1 | 1 | 1 |
1 | 1 | 1 | |
Derse Katılım | 12 | 2 | 24 |
6 | 2 | 12 | |
Soru-Yanıt | 6 | 2 | 12 |
Bireysel Çalışma | 12 | 2 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
107 |