Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yan Yıl AKTS
102002042024 Bitki Genetiği Zorunlu 2 4 7.00

Dersin Amacı

Bitki genetiği dersinin amacı; bitkilerin embriyodan tohuma, tohumdan filize, yavru bitkiden yeni bir bitkiye dönüşümlerinin ve türleşmelerinin genetik temelleri hakkında bilgi sahibi olmak, genetik akrabalık ilişkilerini analiz edebilme becerisi kazanmak ve bitki ıslahı genetiği kavramları konusunda bilgi edinmektir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr.Öğr.Üyesi Tülin TAŞCIOĞLU

Öğrenme Çıktıları

1 Bitki genetiğinin tarihsel gelişimi ve bitki ıslahı tarihi konusunda bilgi paylaşır.
2 Bitkilerin embriyonik, filizden bitkiye ve bitkiden tohuma gelişim süreçlerinde rol oynayan moleküler mekanizmalar ve genler hakkında bilgi paylaşır.
3 Kendileşme ve yabancı döllenme kavramlarını ve kısırlığın kalıtımsal temellerini tanımlar.
4 Sayılabilen ve sayılamayan özelliklerin bitki genetiğinde nasıl ifade edildiğini, sınıflandırıldığını ve ölçüldüğünü değerlendirir.
5 Bitki ıslahında güncel genetik yaklaşımları ve nasıl gerçekleştirileceğinin temellerini tanımlar.
6 Bitkilerde genetik çeşitlilik analizleri için kullanılacak olan genetik markör sistemlerini, analizlerin temellerini ve çeşitlilik analizleriyle ilişkili yardımcı programların nasıl kullanılacağını değerlendirir.

Öğrenim Türü

Dr.Öğr.Üyesi Tülin TAŞCIOĞLU

Dersin Ön Koşulu Olan Dersler

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Dersin İçeriği

Bitki genetiğinin tarihi ve gelişimi; bitkilerde üreme çeşitleri ve genetik temelleri; bitki genomu dinamikleri; genetik çeşitlilik, varyasyon ve popülasyon kavramlarına giriş; döllenme şekillerine göre bitkilerde kalıtımın genetiği; kalitatif ve kantitatif bitki genetiği; Mendel Genetiği, uzantıları ve Mendel Genetiği'nden sapmalar; bitkisel özelliklerde (traits) gen-fenotip ilişkisi; bitki ıslahı; bağlantı, rekombinasyon ve kromozom haritalama analizleri; bitkilerde genetik çeşitlilik analizleri; bitki genetiği araştırmalarında güncel konular.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

1 Bitki genetiğinin tarihi ve gelişimi:Bu konu ile bitki genetiği araştırmalarının tarihte hangi amaçlarla ve ne zaman başladığı, bitki genetiği araştırmalarında önemli bilim insanları ve onların yaklaşımları ile günümüzdeki çalışmaların onlardan nasıl yararlandığı anlaşılır.
2 Bitkilerde üreme çeşitleri ve genetik temelleri: Öğrenci bitkilerin üreme şekillerini ve bu üreme sistemlerindeki genetik eğilim ve engelleri öğrenir.
3 Bitki genomu dinamikleri:Öğrenci bitkilerin embriyonik, filizden bitkiye ve bitkiden tohuma gelişim süreçlerinde rol oynayan moleküler mekanizmalar ve genler hakkında bilgi sahibi olurlar.
4 Genetik çeşitlilik, varyasyon ve popülasyon kavramlarına giriş:Öğrenci, genetik çeşitlilik, varyasyon ve popülasyon genetiği kavramlarının anlamlarını ve genel kapsamlarını öğrenir.
5 Döllenme şekillerine göre bitkilerde kalıtımın genetiği:Öğrenci; kendileşme ve yabancı döllenme kavramlarını ve kısırlığın kalıtımsal temellerini öğrenir.
6 Kalitatif ve kantitatif bitki genetiği:Öğrenci sayılabilen ve sayılamayan özelliklerin bitki genetiğinde nasıl ifade edildiğini, sınıflandırıldığını ve ölçüldüğünü öğrenilir.
7 Mendel Genetiği, uzantıları ve Mendel Genetiği'nden sapmalar:Öğrenci, Gregor Mendel'in bezelye üzerinde genetik çeşitlilik çalışmalarını nasıl başlattığını, hedef aldığı karakterleri, yeni jenerasyonda nasıl bir fenotipik profille karşılaştığını ve hangi durumlarda Mendel genetiği temelinden sapmalar olabileceği konularında bilgi sahibi olur.
8 Bitkisel özelliklerde (traits) gen-fenotip ilişkisi:Öğrenci; kantitatif bitkisel özelliklerle ilişkili genlerin, fenotipe olan etkilerinin temellerini öğrenir.
9 Bitki ıslahı:Öğrenci; bitki ıslahında önemli figürleri, bitki ıslahının başlama süreçlerini, coğrafik olarak nereden köken aldığını, Türkiye'nin bitki ıslahındaki yeri, bitki ıslah programlarının tarihsel gelişimini, bitki ıslahında güncel genetik yaklaşımları ve nasıl gerçekleştirileceğinin temelleri öğrenir.
10 Bağlantı, rekombinasyon ve kromozom haritalama analizleri:Öğrenci; genler arasındaki bağlantıları, rekombinasyonun etkilerini ve ıslah programları için kromozom haritalamanın nasıl yapılabileceğini ve önemini kavrar.
11 Bitkilerde genetik çeşitlilik analizleri:Öğrenci, bitkilerde genetik çeşitlilik analizleri için kullanılacak olan genetik markör sistemlerini, analizlerin temellerini ve çeşitlilik analizleriyle ilişkili yardımcı programların nasıl kullanılacağını öğrenir.
12 Bitki genetiği araştırmalarında güncel konular:Öğrenci, bitki genetiği araştırmalarında güncel konuları öğrenir.

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Değerlendirme

Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
100

Dersin Sunulduğu Dil

Staj Durumu

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Süresi (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınav 1 1 1
Derse Katılım 5 2 10
10 2 20
15 10 150
3 10 30
212